La decisió de pagar una hipoteca a 15 o 30 anys depèn de diversos factors, com ara els teus objectius financers, la capacitat de pagament mensual, les perspectives de futur i la tolerància al risc. A Finques Rodés et deixem algunes consideracions per ajudar-te a prendre la teva decisió.

 

Termini de 15 anys:

➔ Pagaments mensuals més alts: en tenir un termini més curt, els pagaments mensuals d’una hipoteca a 15 anys solen ser més alts que els d’una hipoteca a 30 anys. Això és perquè el capital s’amortitza en un període més curt, la qual cosa implica pagaments mensuals més elevats.

➔ Menor cost total: malgrat els pagaments mensuals més alts, el cost total d’una hipoteca a 15 anys sol ser menor que el d’una hipoteca a 30 anys. Això és perquè es paguen menys interessos al llarg del termini del préstec, cosa que resulta en un menor cost global.

➔ Major acumulació de patrimoni: en pagar una hipoteca a 15 anys, s’acumula patrimoni més ràpidament, ja que es paga més capital en un període de temps més curt.

➔ Major capacitat per pagar altres despeses a llarg termini: en finalitzar el termini de 15 anys, tindràs una hipoteca completament pagada, cosa que alliberarà més diners per a altres despeses a llarg termini, com la jubilació, l’educació universitària dels teus fills o altres inversions .

 

Termini de 30 anys:

➔ Pagaments mensuals més baixos: a causa del termini més llarg, els pagaments mensuals d’una hipoteca a 30 anys solen ser més baixos que els d’una hipoteca a 15 anys. Això significa tenir més capacitat de pagament mensual i flexibilitat en el teu pressupost.

➔ Major liquiditat: en tenir pagaments mensuals més baixos, pots tenir més liquiditat per cobrir altres despeses o invertir en altres projectes. Això pot ser beneficiós si necessites mantenir un flux d’efectiu més alt o si prefereixes tenir més flexibilitat a les teves finances personals.

➔ Major capacitat d’endeutament: els pagaments mensuals més baixos d’una hipoteca a 30 anys també poden significar una capacitat d’endeutament més gran, la qual cosa significa que pots sol·licitar una quantitat de préstec més alt i tenir accés a un habitatge de més valor.

➔ Més cost total: encara que els pagaments mensuals són més baixos, el cost total d’una hipoteca a 30 anys sol ser més gran que el d’una hipoteca a 15 anys, ja que es paguen més interessos al llarg del termini del préstec.

 

Per tant, si el teu objectiu principal és pagar la teva hipoteca tan ràpid com sigui possible i acumular patrimoni ràpidament, una hipoteca a 15 anys pot ser una bona opció. No obstant això, si prefereixes tenir pagaments mensuals més baixos, més liquiditat i flexibilitat al teu pressupost, una hipoteca a 30 anys pot ser més adequada. És important avaluar les teves necessitats i capacitats financeres personals abans de prendre una decisió, i considerar l’assessorament d’un professional financer o un assessor hipotecari per triar el més convenient per a tu.