Un dels dubtes principals a l’hora de comprar un habitatge és decidir si en triem un de segona mà o un pis d’obra nova, però és important saber quin és el concepte concret d’obra nova, ja que el fet d’estrenar un immoble no significa que estigui considerat com a tal.

 

A Finques Rodés us expliquem el concepte específic d’un pis d’obra nova i quins són els seus avantatges.

 

Per entendre el concepte d’habitatge d’obra nova hem d’atendre la definició de l’Agència Tributària, que descriu que són aquelles que s’adquireixen a un promotor un cop la construcció o la rehabilitació s’ha acabat a excepció que s’hagi utilitzat de forma continuada per un termini igual o superior a dos anys per persones diferents dels adquirents.

 

És a dir, una vegada que l’arquitecte o l’aparellador han expedit el certificat de fi d’obra, tant per construcció com per rehabilitació, ja es considera obra nova a excepció de si l’immoble s’ha llogat durant dos anys o més per aquella persona que ho acaba comprant, que se segueix considerant obra nova. No obstant això, aquells immobles que s’adquireixen a entitats financeres no es consideren nous.

 

Són molts els avantatges de comprar un habitatge nou, tot i que solen ser una mica més cars per l’impost a pagar (IVA en comptes d’ITP per a habitatges de segona mà):

 

➔ Si es compra sobre plànol: solen sortir més barats respecte a la revaloració posterior una vegada que ja està construït, a més que compta amb més facilitats de pagament i té la possibilitat de la personalització.

➔ Si es compra ja construït: entrem en un habitatge directament per viure, amb les qualitats i els acabats en perfectes condicions, a més que els immobles nous solen tenir més eficiència energètica.

 

Així mateix, els habitatges nous compten amb uns anys de garantia establerts a la Llei d’ordenació d’edificació i per això és molt important entendre el concepte d’obra nova per poder beneficiar-nos d’aquestes garanties.